Artikelbarcode vs. Prijsbarcode


Tegenwoordig staat er op haast alle producten die bij u in de winkel liggen een voor dat product unieke barcode. Deze code wordt voor een barcodescanner gehouden, waaruit een infrarode lichtbundel komt die de streepjes aftast. Een programma op uw kassacomputer vertaalt de streepjes in cijfers, die dan samen een nummer vormen. Dat nummer gaat weer naar de kassacomputer, welke de bijbehorende gegevens razendsnel opzoekt en de prijs van het product weergeeft.

Er is echter een verschil in soorten barcodes. In bijvoorbeeld tuincentra en supermarkten wordt namelijk ook gebruik gemaakt van prijsbarcodes. De behoefte hieraan is ontstaan vanwege het feit dat het ondoenlijk is om iedere keer opnieuw barcodes aan te maken voor dezelfde producten welke een afwijkende prijs hebben. Dit zou na verloop van tijd een enorme berg aan artikelen opleveren om maar te zwijgen over de manier waarop achteraf gezien kan worden hoeveel er van dat product verkocht is. Om nog maar te zwijgen over het extra werk voor u of uw medewerkers.

Speciaal hiervoor is de prijsbarcode bedacht. Deze code bevat net zoals de artikelbarcode een artikelnummer. De laatste cijfers echter, geven de prijs van het product weer. De verdere werkwijze blijft hetzelfde, maar de barcodescanner “begrijpt” wat voor barcode het is en geeft aan de kassa het artikel en de juist prijs weer.

Let er eens op als u bij de supermarkt versproducten afweegt op de weegschaal en vervolgens een barcode laat afdrukken. U vindt de prijs terug in het laatste deel van de barcode.

DigiAccess MMX Ondersteund zowel de artikel- als prijs- barcode.