Mijlpaal voor het eerst meer pinbetalingen dan contante betalingen bereikt


Samenwerking banken & toonbankinstellingen voor efficiënt betalen loont - Vandaag werd een belangrijke mijlpaal bekend gemaakt door De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland.

In 2015 is in Nederland voor het eerst meer gepind dan contant betaald. ‘Daarmee zijn we goed op weg naar het gezamenlijke doel van banken en toonbankinstellingen zoals vastgelegd in onze onderlinge samenwerkings-overeenkomst’, aldus Jacques Parson, voorzitter van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen en vertegenwoordiger vanuit Detailhandel Nederland.’Wij streven naar een verdeling van 60% pinbetalingen en 40% contante betalingen eind 2018. Toen de samenwerking in 2005 begon was de verdeling ongeveer 20/80% in het voordeel van contant’.

Chris Buijink, vice-voorzitter van de Stichting en in het dagelijks leven Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: ‘We zijn het er in Nederland allemaal over eens dat een toename van het aantal pinbetalingen maatschappelijk efficiënter is. Het is uniek dat we vervolgens met winkeliers, horeca-ondernemers en de benzinebranche doelen hebben vastgesteld waardoor betalen voor iedereen een stuk veiliger wordt’.

Andere klinkende resultaten uit de samenwerking zijn:

Efficiency: een gemiddelde pinbetaling kost minder dan in 2005 en is goedkoper dan een contante betaling.

Veiligheid: skimming is uitgebannen uit de toonbankomgeving en het aantal overvallen daalt al jarenlang.

Betrouwbaarheid: de pinketen kende een beschikbaarheid van maar liefst 99,86% in 2015. Het aantal mislukte pintransacties nam sinds 2005 af met een factor 3.

Innovatie: snelle adoptie van nieuwe mogelijkheden zoals contactloos betalen. Al sinds september 2015 – ongeveer een jaar na de invoering – is contactloos betalen groter dan voorganger Chipknip ooit is geweest.

Na 2018 maken partijen de eindbalans van hun samenwerking op. Zij hebben er alle vertrouwen in.

bron www.digitailing.nl